Aranđelovac – prelep grad Šumadije

31.08.2023. | Ekonomija

Dobro došli u Arandjelovac – grad sa kulturno-istorijskim značajem i vrlo razvijenom turističkom ponudom. Aranđelovac se nalazi u centralnoj Srbiji, u Šumadijskom okrugu. Smešten je u podnožju planina Bukulja i Venčac, a u njegovoj okolini se nalazi čuveno mesto na kom je podignut Prvi srpski ustanak. Osim ovih geografskih lepota i istorijskog značaja, grad je poznat i po vrlo razvijenim turističkim sadržajima i atrakcijama, te je stoga jedan od najposećenijih u Srbiji. Otkrijte šta sve nudi Aranđelovac i pripremite se za odmor iz snova.

Aranđelovac je smešten u podnožju planina Bukulja i Venčac i predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Pripada Šumadijskom okrugu i udaljen je od Beograda oko 75 km. Putanju do Aranđelovca pogledajte ovde.

Ono po čemu se posebno izdvaja su izvori lekovite mineralne vode koji se koriste u Bukovičkoj banji, odnosno, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju po kojoj je Aranđelovac izuzetno poznat. 

Ovaj mali šarmantni grad nudi raznovrsne sadržaje u kojima možete uživati.

Na ulazu u Aranđelovac na obali rečice Kubršnica nalazi se slučajno otkrivena pećina Risovača. Dugačka je svega 135 metara, a kada joj se dodaju i bočni kanali, njena dužina iznosi 190 metara. Risovača svedoči o tragovima života praljudi koji su nekada živeli na ovim prostorima i posebno je značajna po svojim arheološkim i paleontološkim nalazištima čija istraživanja su započeta 1953. godine. Pripada spomenicima prirode I kategorije i kulturno je dobro od velikog značaja.

Narodni muzej Aranđelovca se nalazi iznad parka i prilično je udaljen od grada. Osnovan je 1981. godine i kao što sam već pomenula, u njemu se, između ostalog, čuvaju brojni fosilni ostaci iz pećine Risovače.

Postavka „Milenijumi“ u prizemlju muzeja čuva i prikazuje predmete iz različitih oblasti i razdoblja, sve od starijeg kamenog doba pa do tradicionalnih predmeta šumadijskih sela.

Poštovani, molimo Vaš lajk – like ,podelite-  shere  vesti, dodajte komentar ako želite  i uživajte u čitanju  takstova glasa  Kragujevca !

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *