Planina Bukulja nadomak Aranđelovca – najlepše izletište  Šumadije

30.08.2023. | Ekonomija

Planina Bukulja se nalazi u Šumadiji i njen najviši  vrh dostiže 696 metara nadmorske visine. Planina Bukulja je vulkanskog porekla, što se može zaključiti iz prisustva granitnih stena, koje u sebi sadrže specifičnu kombinaciju minerala. Obrasla je bukovom, grabovom i hrastovom šumom. Naziv planine potiče od reči bukulj, deminutiva slovenske reči buk.

U podnožju ove planine se nalaze gradsko naselje Aranđelovac i Bukovička banja. Planina Bukulja je pogodna za pripreme sportskih ekipa, a obeležene pešačke staze vode od parka Bukovičke banje do samog vrha planine. Planina predstavlja određeni štit gradu od jakih vetrova. Na samom vrhu planine se nalazi hidrometeorološka stanica.

Pogodna je za pripreme sportskih ekipa, a obeležene pešačke staze vode od parka Bukovičke banje do vrha planine.

Bukulja štiti grad od jakih vetrova. Na vrhu se nalazi hidrometeorološka stanica, a na njenim obodima je Garaško i Bukuljsko jezero. Predstavlja omiljeno izletište Aranđelovčana i banjskih gostiju, a poseduje više ugostiteljskih objekata kao što su Restoran Bukulja, Kačara i Kafe Mistik (Kod Coke).

Na njoj se nalazi izvorište gazirane mineralne vode Knjaz Miloš.

Za sve posetioce je na vrhu Bukulje otvorena osmatračnica visine 19 metara, sa koje se pruža božanstven pogled na veliki deo Šumadije.

Značaj planine

Planina Bukulja je pogodna za pripreme sportskih ekipa, budući da ima obeležene pešačke staze, koje vode od parka Bukovičke Banje do vrha planine. Ova planina štiti grad Aranđelovac od jakih vetrova. Na njenom vrhu se nalazi hidrometeorološka stanica, dok je na njenim obodima Garaško jezero. Planina Bukulja predstavlja omiljeno izletište stanovnika grada Aranđelovca i okolnih mesta, kao i banjskih gostiju.

Poštovani, molimo Vaš lajk – like ,podelite shere  vesti, dodajte komentar ako želite  i uživajte u čitanju  takstova glasa  Kragujevca !

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *