Bukovička Banja-Aranđelovac

29.08.2023. | Ekonomija

Bukovička, odnosno Aranđelovačka Banja, nalazi se u Aranđelovcu, u severnom podnožju planine Bukulje. Banja leži na nadmorskoj visini od 256 metara. Od Kragujevca je udaljena 55 km, a od Beograda 83 km. Sa juga Bukovičku Banju zaklanja planina Venčac, a u celoj okolini se izdižu brežuljci koji reljef čine talasastim. Na području banje preovladava umereno – kontinentalna klima, sa relativnim uticajem potplaninske klime. Prosečna godišnja temperature iznosi oko 11, 5 stepeni celzijusa. Bukovička Banja povezana je sa svim značajnim saobraćajnicama, pa nije teško stići do nje.

Lekoviti faktori Bukovičke Banje bili su poznati još u vreme antike. Arheološka iskopavanja potvrdila su postojanje naselja još u vreme mlađe praistorije. Grad Aranđelovac je ipak mlađeg datuma. On je počeo da se razvija 1837. godine, na mestu nekadašnjeg sela Vrbice. Danas ovaj grad ima oko 48 000 stanovnika. Aranđelovačka Banja se prvi put pominje u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Prvi izvor otkriven je sasvim slučajno, kada je Miloš obrenović boravio u poseti selu vrbica. Seljani su od kneza tražili da podigne crkvu. Oni su ga odveli do obližnje šume, u kojoj se nalazila „ gvozdena voda “. U njegovoj pratnji se nalazio lekar, koji je ustanovio da je voda lekovita, i knezu savetuje da na tom mestu podigne lečilište. Tako počinje istorija Bukovičke Banje. Prvi objekti su nikli veoma brzo, kao i kupatilo Talpara. Prvi bazen izgrađen je 1846. godine, a nekoliko godina kasnije banja dobija nadzornika. Usledili su uređivanje parka i podizanje nekoliko smeštajnih objekata. Staro kupatilo imalo je 14 kabina sa 20 kada. Popularnost Bukovičke Banje bila je svake godine sve veća. Sedamdesetih godina devetnaestog veka ovo je bilo najcenjenije i najposećenije lečilište u Srbiji. Ulaganja u banju bila su konstantna, tako da je ona u svakom smislu bila ispred ostalih. Početkom dvadesetog veka izgrađen je hidrotermalni paviljon od betona nad izvorom Knjaz Miloš. Na izvoru Knjaz Mihailo počelo se sa flaširanjem vode. Razvoj drugih lečilišta u Kraljevini Jugoslaviji dovelo je do stagnacije u razvoju Bukovičke Banje. To međutim nije dugo trajalo. Pristupilo se planskom uređivanju lečilišta, a pronađen je i novi izvor tople vode. Tokom Drugog svetskog rata banja je doživela oštećenja. Nakon rata moralo se pristupiti potpunoj obnovi. Banjski stacionar uređen je 1946. godine, a na izvoru Knjaz Miloš obnovljeni su hidrotehnički radovi. Danas je Bukovička Banja moderno lečilište, u kome se flašira čuvena mineralna voda Knjaz Miloš.

Bukovička Banja poseduje četiri izvora hladne mineralne vode, sa temperaturom od 13 – 14 stepeni celzijusa. Takođe, poseduje i hipotermalni izvor sa temperaturom od 25 stepeni celzijusa. Vode se međusobno razlikuju po količini ugljene kiseline I koncentraciji mineralnih sastojaka. Po hemijskom sastavu one su natrijum – karbonatne I kalcijum hidro – karbonatne, gvožđevite I ugljeno – kisele. Najviše poseduje bikarbonate, natrijum, kalcijum, silicijum, kalijum, magnezijum, litijum, hlor, gvožđe, aluminijum, stroncijum, barijum, mangan, olovo, bakar, antimony, brom I jod. Hladna voda u bukovičkoj Banji spade u red alkalnih kiseljaka. Ova voda se od 1863. godine flaišra, a proglašena je za najukusniju stonu mineralnu vodu u Srbiji.

Poštovani, molimo Vaš lajk – like ,podelite-  shere  vesti, dodajte komentar ako želite  i uživajte u čitanju  takstova glasa  Kragujevca !

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *