61. Dragačevski sabor trubača

13.08.2023. | Ekonomija

Počeo Sabor trubača u Guči

Podizanjem saborske zastave, uz intoniranje trubačke hime „Sa Ovčara i Kablara“, u centru Guče počeo je 61. Dragačevski sabor trubača, jedna od najvećih i najvažnijih muzičkih manifestacija u Srbiji posvećena zvuku trube, jedinog originalnog i za ovo podneblje tipičnog instrumenta.

Sabor u Guči oborio rekord: Već ugovoreni datumi za sljedeću godinu.

Drugi dan Sabora trubača u Guči počeo je tradicionalnom trubačkom budilicom, posle koje je održano takmičenje u narodnom višeboju.

Na otvaranju sabora mnogi su primetili  raspevane goste iz daleke Kine, iz grada Vuhana.

Kinezi iz Vuhana posetili Sabor trubača u Guči

„Za ovaj festival sam čuo od poslovnih partnera iz Srbije, rekli su mi da ako želim da upoznam Srbiju, moram posetiti  Guču i Sabor trubača. Zato sam ove godine došao sa suprugom i još dvoje saradnika iz Engleske. Oduševljen sam atmosferom i ljudima, svi su tako topli i neposredni. Hrana vam je izvrsna, a rakija piće bez premca, kakvo dosad nisam pio. Ostaćemo u Guči tri dana, ništa nećemo propustiti“, rekao je Cui Tinjung, biznismen iz Vuhana.

On kaže da u zemlji kakva je Kina ne postoi  festival  koji pronosi   samo ime jednog instrumenta, kao što je Dragačevo. Očekuje da će se sa suprugom Fan Jing Li i prijateljima dobro zabaviti.

Organizatori trubačke fešte tokom vikenda očekuju i do 100.000 posetilaca sa svih strana sveta.

Vesele se mladi, stari, vesele se građani srbije, stranci, turisti , vesele se svi.

U toku dana održani su koncerti beogradskog kulturno-umjetničkog društava “Branko Krsmanović” i trubačkih orkestara iz Poljske i Italije.

U večernjim satima najavljeni su kocerti trubačkih orkestara Bojana Krstića, Elvisa Bajramovića, Dragana Pavlovića, Marka Trnavca, Dejana Lazarevića, Saše Krstića i Bojana Ristića.

Finalno takmičenje 17 trubačkih orkestara zakazano je u nedjelju, poslednjeg  dana Sabora trubača u Guči.

Poštovani, molimo Vaš lajk ,podelite vesti, dodajte komentar ako želite  i uživajte u čitanju  takstova glasa  Kragujevca !

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *