MALI   ŠUMADINAC   OGNJEN  ŽIVKOVIĆ – SVETSKI REKORDER A IMA SAMO PET GODINA

09.08.2023. | Uncategorized

NAJMLAĐI    PLANINAR    KOJI   JE   OSVOJIO   VRH  KILIMANDŽARA – čestitamo

Nije stigao da pročita čuvene „Snegove Kilimandžara“ Ernesta Hemingveja, čuj čito – grudvao se, jer ima samo pet godina, ali je mali Srbin Ognjen Živković zato najmlađi planinar, zaista može da se kaže da je planinar, koji se našao na krovu Afrike, popevši se na Uhuru, najviši vrh Kilimandžara i Crnog kontinenta, na 5.895 metara nadmorske visine.

Ognjen je sa ocem Zoranom i lokalnim vodičima iz Tanzanije u pohod na Kilimandžaro krenuo 2. avgusta, a na najviši vrh zgazio prekjuče, pre podne, 6. avgusta.

Na taj način oborio je rekord koji je držao šestogodišnji Amerikanac Koltan Taner, iz Albukerkija u Novom Meksiku. Uz to, Ogi je išao težom rutom, koja se zove Mašame.

– Od vodiča sam saznao da je ovaj rekord gotovo neoboriv jer se upisuju samo godine, ne i meseci, tako da sada rekord treba da obori dete od četiri godine, a to je, zaista, teško da se poveruje – kaže Ognjenov otac Zoran.

Nije, naravno, slučajno Ognjen ostvario ovaj podvig. On sada sa roditeljima Katarinom i Zoranom i mlađom sestrom Magdalenom živi u Degendorfu u Nemačkoj, oko 150 kilometara od Minhena. Otac je lekar, a majka fotograf.

– Uvek smo bili u planinama. Sve slobodno vreme provodimo tako. Bavarska ima prelepe planine i šume, tako da uživamo u planinarenju. Nije naš prvenstveni cilj da on obara neke rekorde, već da svoju energiju usmeri na nešto korisno. Nikako nije mogao da se umori i smiri, pa su planine bile odlično rešenje za to. On već ima odličnu orijentaciju, ume i da se snalazi na mapi – objašnjava Katarina i dodaje da su prvi put sa njim krenuli u planinarenje kada je imao tri i po godine, na vrh Fogelsang, visok 1.022 metra, ali je on tada, pola propešačio, a pola proveo u naručju majke i oca. Posle se već osamostalio.

Za osvajanje Kilimandžara trenirao je u Nemačkoj, Srbiji i Italiji. Za peti rođendan nagrađen je pohodom na Cugšpice, najviši vrh u Nemačkoj – 2.963 metra. U Srbiji se spremao na Rtnju i Beljanici, a pre toga bili su i na Midžoru i Velikom Štrpcu.

I onda je usledio podvig, koji nije prošao bez smetnji. Naime, nijedna nemačka agencija nije htela da prihvati da dete učestvuje u pohodu na Uhuru, ali su nekako uspeli da ubede Holanđane, delom zbog toga i što je Ognjenov otac lekar. I naravno, sve je bilo u redu. Sada slede Ararat, Elbrus, Himalaji…

Naravno, Ognjen i Zoran su na vrh Kilimandžara istakli zastavu Srbije i šumadijske opštine Rača iz koje, sa ponosom kažu, potiču. I Ognjen je rođen u Srbiji, u Kragujevcu.

Poštovani, molimo Vaš lajk ,podelite vesti, dodajte komentar ako želite  i uživajte u čitanju  takstova glasa  Kragujevca !

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *