BRAČNI PAR   IZ BEOGRADA SE  DOSELIO U LEVAČ DA UZGAJA  JABUKE

09.08.2023. | Uncategorized

Život meštana Levač se ulepšao sa novom , vrednom i radnim bračnim parom koji se doselio u Levač.

Dragana i Predrag Marković iz Beograda pre sedam godina u Kavadaru kupili šumu i malo zemlje, a sada imaju kuću u Rekovcu i poljoprivredno gazdinstvo „Predrag Marković“ koje uzgaja 20 hektara jabuka raznih sorti, koje prodaju „na veliko“.

Specijalista opšte medicine Dragana Marković posle 22 godine rada u Domu zdravlja „Zvezdara“ pre 7 godina dala je otkaz, jer je rešila da se bavi poljoprivredom. Suprug Predrag, elektroinženjer, podržao je njenu ideju, jer je želeo da ušteđevinu uloži u imanje u Srbiji. Porodični prijatelj im je preporučio da zemlju kupe u Levču, jer je kraj prelep i oni su ga poslušali. Kupili su 2 hektara u Kavadaru i „mic po mic“ došli do 20 hektara zemlje. Kupovali su komad po komad zapuštene zemlje, vadili iz njih panjeve, čekali da se završe ostavinske rasprave i uspeli da ih spoje.

– Rođena sam u Beogradu, ali od malena volim selo. Predrag je živeo u stanu u Ćupriji, tako da ništa nismo znali o poljoprivredi. On je uradio studiju o izvodljivosti i video da je ovaj predeo dobar za voćarstvo, pa smo se opredelili za jabuke. Sada ih imamo najviše u Pomoravskom okrugu. Onda smo počeli da kupujemo traktore… – ponosno će Dragana .

Pošto su često dolazili zbog imanja, a nisu imali gde da borave, kupili su staru kuću. Pored nje su, za svoje potrebe, napravili baštu, zasadili vinograd na 2 hektara i oformili voćnjak od 50 stabala šljiva, 20 trešanja, a zasadili su i kajsije, breskve, aroniju i kupine. Dragana za svoju porodicu pravi hladno ceđen i pasterizovan sok od jabuke.

– Dosta smo naučili o uzgoju jabuka, koje prodajemo „na veliko“. Godišnji prinosi su oko 40 tona po hektaru. Još uvek ulažemo Predragovu zaradu, ali, nikada se nismo pokajali. Pogotovu ja, jer ovde imam mir, ne moram da ustajem u minut, niti da trčim na posao. Mnogo više vremena provodimo ovde, jer nam prija miran život bez stresa i prelep Levač. Kad se vratim u Beograd, smeta mi prevelika gužva, gde ću da se parkiram i brojni drugi problemi. Zato planiramo da se preselimo – iskrena je Dragana.

Poštovani, molimo Vaš lajk ,podelite vesti, dodajte komentar ako želite  i uživajte u čitanju  takstova glasa  Kragujevca !

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *