Cvetojevac – selo osnovano 1789. godine

27.04.2024. | Ekonomija

Selo udaljeno 10 kilometara istočno od grada, do kojeg se stiže preko Jovanovca. Naselje je osnovano 1789. godine. Nalazi se na nadmorskoj visini od 206 metara.

Graniči se sa Resnikom, Botunjem, Kormanom, Jovanovcem i Novim Milanovcem sa teritorije grada Kragujevca i Milatovcem iz opštine Batočina. Zaseoci su Gornja i Donja mala. Kroz selo protiču reka Lepenica i potok Gluvać. U porti crkve je seoski zapis – hrast.

U selu postoji četvorogodišnja škola, odeljenje Osnovne škole “19. oktobar” iz Maršića. Seoska crkva posvećena je Svetom proroku Iliji. U selu je radila ambulanta, osnovana kao Humanitarna zadužbina “Sveti Andrej Prvozvani”, koja je nakon gašenja zadužbine ustupljena 2006. godine Domu zdravlja u Kragujevcu.

Poreklom iz Cvetojevca je Radovan Vučetić, poslanik Velike Narodne skupštine od 1888. do 1889. godine, koji je u svojoj kući otvorio školu i biblioteku. Među onima koji su slavu sela proneli svetom je svakako doktor Milosav Miša Kostić, vrhunski istraživač, profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, ali i brojnih univerziteta u inostranstvu. U naselju postoji Fudbalski klub “Seljak”, koji se takmiči u Drugoj gradskoj ligi.

Seoske litije su četvrtak po Trojicama, a crkva slavi Svetog proroka Iliju.

Izvor: Pamćenje nacionalnog korena – Azbučnik kragujevačkih sela, Kragujevac 2011.

Autor : Glas Kragujevca

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *