STARI KRAGUJEVAC – Znamenita mesta, stara zdanja i objekti – REGENTOVA KUĆA

18.04.2024. | Interesovanja

U svojoj novijoj istoriji Kragujevac je dva puta bio prestono mesto srpske države. U periodu od 1818. do 1841. godine i u vreme Prvog svetskog rata (1914-1915), kada su u njemu bile smeštene najviše državne ustanove i vojne vlasti, sa regentom Aleksandrom I Karađorđevićem na čelu. Kao ratna „prestonica“ Kragujevac je mnogo stradao.

Zub vremena, ratna pustošenja i vandalsko divljanje neprijatelja uništili su mnoge spomenike i zgrade. I Pored toga, za Kragujevac bi se moglo reći da je među retkim gradovima u zemlji u kome je sve do danas ostalo nekoliko značajnih građevina iz vremena Prvog svetskog rata. U nekima od njih su stanovale znamenite ličnosti, koje su svojim radom obeležile epohu.

Među njima se ističe zgrada u Glavnoj ulici u kojoj je od 2. avgusta 1914. do 23. oktobra 1915. godine stanovao regent Aleksandar I Karađorđević. Ovu zgradu neki danas nazivaju Regentova kuća.

Smeštena u starom varoškom jezgru, to staro zdanje svojom monumentalnom fasadom i danas pleni pažnju prolaznika. Zgrada je podignuta 1887. godine. Po svojim stilskim i kulturno-istorijskim karakteristikama spada u najznačajnije objekte starog varoškog jezgra. Dve susedne zgrade do nje bile su zauzete za smeštaj dvorskog osoblja.

Nažalost, malo se zna o svakodnevnom životu regenta i dvora u vreme boravka u Kragujevcu. I pored nedostataka građe, može se reći da je regent bio aktivno uključen u sve pore rata i politike i da su mnoge odluke tokom ove dve ratne godine donete ovde.

U ovoj zgradu preko puta Nove crkve radila je posle Drugog svetskog rata Gradska biblioteka.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *