STARI KRAGUJEVAC: Prigradska naselja – MARŠIĆ

15.04.2024. | Interesovanja

Maršić je naselje koje je nastalo u vreme Druge seobe. Njega su osnovali ovi rodovi: Kovačevići, Birdovići, Jevtovići, Milivojevići i Miloševići. Selo se delilo na četiri male: Gornju, Donju, Birdovsku i Jevtovsku. Prvi put se istorijskim izvorima javlja pod imenom Murschiz oko polovine XVIII veka.

U vreme Prvog srpskog ustanka dobija devet rodova: Velimiroviće od Kumanova, Eriće od Užica, Jevremoviće iz Novog Pazara, Saviće iz Sjenice, Spasiće iz Krivog Vira, Stevanoviće iz Desimirovca, Stiljkoviće iz Sjenice, Tomiće iz Leskovca i Uroševiće iz Krivog Vira.

U prvom popisu (konškripciji) celokupnog srpskog stanovništva iz 1834. godine ubeležen je u kapetaniji Lepeničkoj, okružja Kragujevačkog pod imenom Marčiće. Te godine brojao je 52 kuće sa 333 stanovnika.

Tokom XIX veka u Maršić su se naseljavali stanovnici iz raznih krajeva. Tako su 1816. godine došli Jankovići od Sjenice, 1818. Cvetkovići iz Trna u Bugarskoj, 1820. Jovanovići iz Novog Pazara i Lazarevići 1827. godine. Tokom XIX veka naselile su se u Maršić iz raznih krajeva ove porodice: Kostići iz Prilepa 1837. godine, Jovići iz Pirota 1842., Miladinovići iz Donje Sabante, Veljkovići iz Vranja 1873., Miladinovići 1888., Stankovići iz Botunja 1891., Pavlovići iz Komarica 1893., Đorđevići iz Vranja 1893. godine.

Početkom XX veka maršićki atar je iznosio 723,96 hektara. Seosko groblje je bilo na brdu kod Jevtovske male.

Zavetina sela bio je Mali Božić, a litije su se nosile na Mali Spasovdan.

http://www.glaskragujevca.com

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *