STARI KRAGUJEVAC – Znamenita mesta, stara zdanja i objekti – MARVENI TRG

13.04.2024. | Uncategorized

Kragujevački trgovi zaslužuju posebnu pažnju. Oni su tokom vremena nastajali, menjali se i nestajali. Jedan od najinteresantnijih je svakako Marveni trg, koji se nalazio na mestu gde se danas nalazi zgrada Skupštine opštine.

Koliko smo mogli utvrditi, urbano i arhitektonsko formiranje trga otpočelo je krajem XIX veka. Konačno se uobličava u prvim decnijama XX veka. Bilo je to doba ekonomskog prosperiteta i intenzivnog širenja varoške zone, povećanja broja žitelja Kragujevca i izgradnje mreže komunalnih instalacija.

Tako je na prostoru izmeđi ulica Dušanove (današ Pašićeve), Stojana Novakovića (Moše Pijade) i Drinčićeve (Save Kovačevića), nastao trg koji su Kragujevčani nazivali Marveni trg, jer se na njemu prodavala krupna i sitna stoka, poljoprivredni i voćarski proizvodi, građevinski i drugi materijal u većim količinama.

Ukupna površina trga iznosila je tri hektara i 25 ari. Bio je podeljen na dva dela. Veći deo marvenog trga bio je namenjen za prodaju krupne stoke, žita, rakije, vina, drvne građe i drugog građevinskog materijala. Manji deo, koji je drvenom ogradom odeljen od ostalog dela, površine 25 ari, bio je namenjen za prodaju sitne stoke i živine.

Obimniji radovi na dogradnji i adaptaciji postojećih objekata na Marvenom trgu izvršeni su u periodu od 1926. do 1928. godine. Tada je ovaj varoški trg dobio novu fizionomiju. U tom periodu završena je betonska ograda po dužnim ulicama i postavljene ulazne kapije, namešeni obori za svinje i vaga za merenje krupne stoke, kaldrmisan novi deo trga u površini od 1050 kvadrata i izbetonirani stubovi i držači za vezivanje krupne stoke.

Posle Drugog svetskog rata na ovom prostoru podignute su najznačajnije gradske građevine: zgrada Skupštine opštine, Gradska dvorana Šumadija, Dom kulture, Dom samoupravljača. Trg je planski ozelenjen.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *