Kragujevčani, ako niste znali, saznajte kako je nastao naziv za naselje Bubanj

10.04.2024. | Ekonomija

Stari Kragujevac – Varoška naselja- naselje Bubanj

Bubanj je kraj u Kragujevcu koji je dobio ime po jednoj od najstarijih i najlepših česmi u Šumadiji, Bubanj-česmi. Zahvata stari grad između Lepenice i Gradske bolnice, ulica Zmaj Jovine i Grada Sirena i Sušičkog potoka. Naš narod nazivao je česmu kod koje voda jako ključa Bubanj.

Česma je postojala još u tursko doba. Hladna voda sa izvora korišćena je u vreme velikih nestašica. Voda sa izvora Bubanj je pomoću saka (buradi na dva točka koje je vukao konj) raznošena po varoši i prodavana. U vreme turske uprave voda sa izvora je odvođena do varoši vodovodom od pečene cigle. Vremenom se, sa izmeštajem gradskog groblja, ovaj kraj počeo naseljavati.

Gradsko groblje, koje se naziva i Novo varoško groblje, prošireno je 1928. godine do same česme. U vreme kad su braća Pavlović – Bojadžić ozidala česmu ovaj kraj je već naseljen i nazvan Bubanj. Posle Drugog svetskog rata nikla su čitava nova naselja: Crvene zastave, Banja Luka i Prvi maj. Na praznom prostoru između gradskog groblja i Sušičkog potoka nikao je stadion Fidbalskog kluba Šumadija, jednog od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji, osnovan 1903. godine.

Izvor: Stari Kragujevac/Boriša Radovanović

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *