ZNAČAJ DEČIJE IGRE ZA DETE

06.04.2024. | Interesovanja

Igra je neodvojivi deo detinjstva. Ona je za decu put spoznavanja sveta, kao i samih sebe, kroz emocionalno, čulno, fizičko i mentalno istraživanje. Igra pospešuje dečije fizičke i kognitivne sposobnosti, jača dečije samopouzdanje, pomaže u socijalizaciji, uči decu toleranciji, strpljenju… Pokušavajući da odgovorimo na pitanje zašto je za decu igra važna izdvojili smo nekoliko bitnih odlika dečije igre.

Kroz igru deca uče

Jedino kroz igru deca spontano uče. Učenje je tada nenametnuto, iskustveno. Kroz igru deca uče logički da razmišljaju i iznalaze rešenja, uče se socijalizaciji, komunikaciji. Kroz igru vežbaju svoje motoričke sposobnosti što je od izuzetne važnosti za pravilan rast i razvoj.

Igra pospešuje dečiju kreativnost

Igra deci daje mogućnost da eksperimentišu i istražuju. Kao sto je Albert Ajnštajn rekao “Igra je najviši nivo istraživanja”. Igra podstiče decu na kretanje, istraživanje okoline, iznalaženje rešenja, i rešavanje problema. Kada deca sama osmisle svoju igru kreativnost najviše dolazi do izražaja. Dete se tada uživi u ulogu iz svoje mašte. Podstičite dečiju kreativnost, dajte mu mogućnost da poznate igračke i materijale koristi na nove načine.

Igra unapredjuje dečiji motorički, kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj

Kroz igre u kojima je dete fizički aktivno povećava se spretnost, pokretljivost, brzina, preciznost, balans, fleksibilnost. Aktivno dete ima pozitivne emocije, otvoreno je ka drugima, druželjubivo je, komunikativno i lakše se socijalizuje. Deca u igri povećavaju svoje verbalne sposobnosti, proširuju rečnik, uče se da logički i racionalno razmišljaju i rešavaju probleme, uvidjaju uzroke i posledice čime se povećava njihovo samopouzdanje i zadovoljstvo postignutim.

Kroz igru deca upoznaju sebe i svet oko sebe

Kroz igru dete iskustveno uči neke od osnovnih veština koje su mu potrebne u svakodnevnom životu. Bilo da se dete igra oblačenja lutke, slaganja kockica ili igranja sa šerpicama i poklopcima u kuhinji ono kroz igru, eksperimentisanjem, doprinosi usavršavanju i unapredjivanju znanja i veština za snalaženje u svetu koji ga okružuje.

Deca koja se igraju su srećna deca

Spontana, neometana igra deci pričinjava zadovoljstvo, pruža im osećaj slobode, jer u igri je sve moguće. Mašta i kreativnost nemaju granica, dete u igri može da uzima razne uloge. Igra je izvor dečije bezmerne radosti. Smeh, bezbrižnost i uživanje neodvojivi su pratioci dečije igre!

Poštovani, molimo  Vas ,podelite vesti, dodajte komentar ako želite  i uživajte u čitanju  takstova  Glasa  Kragujevca 

Autor: Glas Kragujevca

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *