Smeh je najbolji lek, a danas je Medjunarodni dan šale 1 april

01.04.2024. | Interesovanja

Dan šale, koji se širom planete obeležava 1. aprila, rezervisan je da jedni drugima pravimo bezopasne smicalice. Tada se objavljuju i lažne vesti, zato ne verujte da je istina sve što danas čujete.

Bez obzira na razne običaje, važi pravilo da postajemo opušteniji i zadovoljniji kada se slatko nasmejemo. Humor nam pomaže da lakše prebrodimo tešku ili neprijatnu situaciju, a kada se našalimo na sopstveni račun, stručnjaci tvrde, pomažemo i sebi i drugima.

Sve je dozvoljeno, ali prvoaprilska šala ipak ne bi trebalo da bude neodmerena. A na kraju ne zaboravite da kažete „Apri-li-li-li“.

Svake godine, 1. april nas podseća na to koliko je važno zadržati duh igre i humora u našim životima. Bez obzira na to da li smo spremni ili ne, Dan šale će nas zateći sa nekom smicalicom ili podvalom. To je deo čarolije ovog dana – nikada ne znate šta možete očekivati.

Škole su posebno žive tokom 1. aprila. Učenici se pretvaraju u male komičare, smišljajući planove kako da zbune svoje profesore ili čak direktore škole. Lažna obaveštenja o otkazu časova ili o novom pravilu koje dozvoljava ljuljanje na stolicama tokom časova mogu biti samo neke od fora koje će se čuti duž školskih hodnika.

I dok se 1. april može doživeti kao dan kada se oprezno krećemo, ne zaboravimo da je on u suštini dan zabave i zajedništva. Bez obzira na to koliko puta nas uhvate u svoje šale, 1. april nas podseća da je smeh najbolji lek i da je život mnogo lepši kada ga živimo s osmehom na licu. Pa, spremite se da se smejemo, budemo prevareni i zajedno uživamo u magiji Dana šale.

Izvor: Glas Kragujevca

Poreklo Dana šale

O tome kako je svet počeo da obeležava 1. april kao Dan šale postoje brojne debate. Pojedini smatraju da je običaj nastao u srednjevekovnoj Francuskoj, u kojoj je 25. mart bio proslavljan kao Nova godina, a svetkovine tim povodom obično su kulminirale 1. aprila.

Istoričari obeležavanje 1. aprila povezuju i sa prolećnim festivalima kao što su srednjovekovni „Praznik budala“, na kom su parodirani hrišćanski rituali. Takođe, u prošlosti su bile poznate i Hilarije, svetkovine koje su obeležavane od početka prolećne ravnodnevice u čast Kibele, paganske „Majke Zemlje“.

Ima i onih koji Prvi april povezuju sa indijskim festivalom Holi, koji se takođe obeležava u martu. Na tom „Festivalu boja“ posvećenom dolasku proleća i hinduističkom bogu Krišni ljudi plešu na ulicama i posipaju se bojama u prahu.

Bilo kako bilo, prva direktna referenca na Dan šale može se pronaći u flamanskoj pesmi Eduarda de Denea iz 1561. godine, u kojoj plemić šalje svog slugu da obavlja dosadne, beskorisne poslove, zadajući mu zadatke koji nemaju nikakvog smisla.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *