Stiglo nam je proleće

20.03.2024. | Interesovanja

Proleće je ove godine počelo nešto ranije nego inače. Da li znate zašto?

Jutros u 04.06 stiglo je proleće na severnu hemisferu, a u Srbiju je stiglo 05.40 ujutro.

Tokom većine godina, proleće na severnu hemisferu dolazi 21. marta. Dakle, zašto je proleće ove godine počelo nekoliko sati ranije?

Razlog zašto je prvi dan proleća danas je to što je 2024. prestupna godina. Prestupne godine su uzrokovane rotacijom Zemlje. Godine, koje nisu prestupne imaju 365 dana, ali tehnički je Zemlji potrebno nešto duže da kruži oko Sunca.

Zemlji je potrebno 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi – ili 365,2422 dana – da u potpunosti obiđe Sunce, tvrde u NASA-i. Ti dodatni sati su eliminisani iz kalendara većinu godina. Ali svake četvrte godine, februaru se dodaje dodatni dan kako kalendar i godišnja doba bili sinhronizovani. Ako ne bi dodali dan prestupnoj godini, dodatni sati bi se sabirali tokom vremena i godišnja doba bi počinjala u drugim delovima godine.

Letnje računanje vremena počinje 31. marta, odnosno u noći između subote, 30. i nedelje 31. marta kada će se kazaljke pomeriti sa dva sata ujutru, na tri sata. To praktično znači da ćemo tu jednu noć spavati sat manje.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *