EVO KOLIKO TAČNO NERADNIH DANA IMAMO ZA PRVI MAJ I USKRS! Ako planirate praznično putovanje, ovo morate da znate

19.03.2024. | Uncategorized

Novi neradni dani  stižu već sledećeg meseca. Tek za uskršnje i prvomajske praznike, a ti neradni dani počinju početkom maja i završavaju se u ponedeljak 6. maja.

Tada je i raspust za đake. Tačnije, njima je odmor od 29. aprila pa pojedini roditelji uzimaju odmore kako bi se uskladili sa njihovim rasporedom.

Kako je prvom danu praznika u susret vikend, jasno je da se broj dana povećava, pa će neki imati punih 10 dana odmora.

Naime, naredni predah od posla nas očekuje 1 maja ,odnosno Praznika rada koji pada u sredu i drugog maja odnosno četvrtka.

Zatim već u petak 3. maja pada Veliki petak, a onda i te nedelje odnosno 5. maja Vaskrs. Neradni dan je i 6. maj odnosno Vaskršnji ponedeljak.

Kako do 12 slobodnih dana

Ukoliko vam je ostalo dana od godišnjeg odmora jedan od predloga je da uzmete četiri radna dana (utorak, sredu, četvrtak, petak) i da dobijete 12 dana odmora pošto sve to spajate sa vikendom koji sledi.

Ili, mnogima „bezbolnija“ opcija – 29. i 30. april, pa da onda spojite do 7. maja, što opet nije malo.

Naravno, to sve u dogovoru sa vašim poslodavcem i kolegama, odnosno u zavisnosti od radnih rokova i zadataka ili ukoliko vaš projekat nije isporučen u ugovoreno vreme.

Nakon majskog odmora neradni dan zaposlene čeka tek u novembru i to 11. novembra koji pada u ponedeljak kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

Neradni dani do kraja 2024. godine

1. maj – Praznik rada

2. maj – Praznik rada

3. maj – Veliki petak

5. maj – Vaskrs,

6. maj – Vaskršnji ponedeljak

11. novembar – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *