Italijanski sir iz Šumadije

12.03.2024. | Interesovanja

Tanja Saramandić sa svojim suprugom, Italijanom Kristijanom Dželpijem, donosi u Šumadiju ukuse Italije, praveći sireve karakteristične za sever te zemlje, mesto Bergam podno Alpa. Kristijan je oduvek želeo da se oproba u proizvodnji sireva, a Orašac ga je vratio u detinjstvo, jer ga podseća na mesto u kojem je odrastao, pa se lako odlučio da tu kulturu uživanja u sirevima iz Italije, prenese u Srbiju.

Tanja Saramandić živela je u Italiji skoro dvadeset godinam, a tamo je i upoznala supruga Kristijana Dželpija. Korona je ovaj par zadržala u Orašcu kod Aranđelovca a nove okolnosti doprinele su tome da se na Tanjinom imanju, koje je nasledila od bake, započne proizvodnja italijanskih sireva u sred Šumadije.

„Najveća razlika između srpskog sira i italijanskog je u time što kad se skupi kajmak pokupi se sva pana, odnosno masnoća i onda se ovde pravi sir od onoga što ostane tako da sprski sir nema tu jačinu. Sirevi koje mi pravimo koriste 100 % mleko, onakvo kakvo je posle muže tako da su onda oni zapravo punomasni“, rekao je Kristijan Dželpi.

Za sada su svi sirevi od kravljeg mleka koje Tanja i Kristijan nabavljaju od komšija pa je celokupna proizvodnja uvezana tako da mali proizvođači doprinose jedni drugima a ta specifična italijanska kultura uživanja u sirevima polako se širi Šumadijom.

 

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *