Dan otvorenih vrata i slobodan ulaz u sve objekte kragujevačkih muzeja za vreme sretenjskih praznika

14.02.2024. | Kultura

Za vreme sretenjskih praznika ulazak u sve kragujevačke muzeje biće bеsplatan. U okviru ovog muzejskog dana otvorenih vrata posetioci će moći da obiđu: Muzej „21. oktobar” u Šumaricama, Amidžin konak, Konak kneza Mihaila, Umetničku galeriju Narodnog muzeja, Kuću Svetozara Markovića, Mali likovni salon i legat Galeriju Nikole Koke Jankovića.

U vrednoj umetničkoj zbirci muzeja „21. oktobar” posebno mesto pripada njegovom izuzetnom delu, ciklusu slika Kragujevac 1941, koji se nalazi i u okviru stalne muzejske postavke kao poklon velikog umetnika1969. godine Spomen-parku. Lubarda je uz ciklus ostavio testament sajedinim zahtevom – da dela nikada ne napuštaju grad.

Narodni muzej Šumadije takođe će biti otvoren za posete na Dan državnosti 15. i 16. febraura u periodu od 10 do 16 sati.

– U duhu obeležavanja državnog praznika ulaz će biti slobodan, kako bi omogućili svim našim sugrađanima kao i domaćim i stranim turistima koji borave u Kragujevcu, da pogledaju aktuelne stalne i tematske postavke i izložbe koje se nalaze u objektima Narodnog muzeja Šumadije, poručuju iz kragujevačkog Narodnog muzeja  napoinjući da je za grupne posete je obavezna prethodna najava, zbog organizacije stručnih vođenja.

Posetioci će tokom četvrtka i petka moći da besplatno obiđu sve objekte ove ustanove: Amidžin konak, Konak kneza Mihaila, Umetničke galeriju, Kuću Svetozara Markovića, Mali likovni salon i Galeriju Nikole Koke Jankovića.

Povodom Dana državnosti Srbije – Sretenja predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet koji će biti upriličen sutra, 15. februara u večernjim časovima, u svim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Takođe, Palata Republike će tog dana u večernjim časovima biti osvetljena u bojama zastave Srbije.

Veliki je značaj i uloga zajedničkog obeležavanja svih važnih praznika u Republici Srpskoj i Srbiji, jer na taj način negujemo srpski identitet, saopšteno je iz Kabineta Dodika.

Srbija 15. februara obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *