Raseljeni Srbi blokirali na sat vremena prelaz Merdare ka Kosovu

05.02.2024. | Interesovanja

U 12 časova na prelazu Merdare počela je blokada saobraćaju koju su, kako je saopšteno, organizovali raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije. Organizatori kažu da će trajati kraće od najavljena tri sata, kao i da su nezadovoljni odzivom, ali poručuju da neće odustati i najavljuju blokade svakog ponedeljka.

Srbi raseljeni sa Kosova postavili su u ponedeljak na oko sat vremena blokadu u mestu Rudare, na jugu Srbije, u blizini graničnog prelaza Merdare sa Kosovom.

Saobraćaj je bio blokiran jednim kamionom koji je preprečio put na oko sat vremena od podneva.

Kako javljaju mediji, organizator blokade je Udruženje raseljenih Srba sa Kosova.

Saobraćaj je bio blokiran za sva vozila iako je prvobitno bilo najavljeno da će od 12 do 15 sati biti onemogućen prolaz vozilima kojima upravljaju kosovski Albanci.

Zbog ove blokade Nacionalni centar za upravljanje granicama na Kosovu preporučio je građanima da koriste druge granične prelaze sa saobraćaj.

Organizatori blokade graničnog prelaza Merdare su kao razlog naveli politiku premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija prema kosovskim Srbima.

Najavili su da će blokadu organizovati i sledećeg ponedeljka kada očekuju, kako su rekli, „veći odziv“.

Odlukom Centralne banke Kosova da se za plaćanja koriste samo evri, ukinuta je upotreba srpskog dinara. Ta odluka stupila je na snagu 1. februara.

Ova odluka Kosova naišla je na protivljenje Srbije, dok je međunarodna zajednica tražila odlaganje njenog sprovođenja uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.

Takođe su kosovske vlasti 2. februara u policijskoj akciji zatvorile tri opštine u Peći, Istoku i Klini, koje su paralelno funkcionisale u srpskom sistemu.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je saopštila da su u akciji policije Kosova zatvoreni srpski Privremeni opštinski organi Peć sa sedištem u Goraždevcu, Istok sa sedištem u mestu Osojane i Klina u selu Vidanje.

Ovi organi rade u sistemu Srbije i za Kosovo su nelegalni.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *