Mala Sara (10) iz Čačka oživljava duh Kragujevca: Sama sklopila Fiću deo po deo

01.02.2024. | Interesovanja

Desetogodišnja Sara Marković iz čačanskog naselja Trbušani vrlo dobro zna svaki detalj na ovom sada već oldtajmeru. Jedna obična televizijska reklama promenila joj je pogled na fiće i poželela je da ima baš jednu takvu u svojoj kolekciji. Ubedila je oca da joj kupi primerak nedeljnika “Zastava” koji u svakom svom broju ima po jedan deo makete fiće i da ga sastave.

-Svakog petka smo očekivali novi deo za našu “fiću”, koju smo sklapali 25 meseci. Kad god se vratim iz škole omiljena razonoda mi je bila sklapanje autića. Iako se za svaki deo koji se postavlja dobijalo upustvo, najteže mi je bilo postaviti kablove koje je trebalo povezati kako bi sve radilo savršeno – kazala je Sara.

Ona se pokazala kao pravi mali majstor jer je uspela da fiću sklopi od A do Š, a na nekadašnjem simbolu države sada sve radi besprekorno.

-Apsolutno sve radi kao na pravoj, od svetleće signalizacije, motora, spuštanja prozora ručno, pomeranja sedišta i trube. Svaki deo na ovoj fići koštao je 1000 dinara i kada se sabere svaki deo ova fića sastavljena košta pravo bogatstvo, ali sve je vredelo, jer nam je puno srce, ispričala je ova desetogodišnjakinja.

Međutim, da ova Sarina ljubav prema fićama nije krenula sasvim slučajno, pokazuje to da je i njen otac Dejan, stravstveni ljubitelj ovog četvorotočkaša, koji ne na desetine takvih limuzina bivše Jugoslavije vaskrsao i provozao drumovima.

-Nekoliko decenija sam ljubitelj ovih sada već oldtajmera. Tokom vožnje i njihove popravke susretao sam se sa raznim problemima, ali sam ih uspešno i rešavao. Najveći problem je bilo naći niklovane delove za nju, kao i farove koje samo morao poručivati iz Italije – istakao je njen otac Dejan Marković.

Ali ipak od svih fića jedna mu je najdraža, “zelena fića”, jedna jedistvena, koju često i mladenci iznajmljuju za fotografisanje.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *