SRPSKI SVADBENI OBIČAJI Evo šta je nakonče, a ko barjaktar i zašto se baca sito

29.01.2024. | Uncategorized

Svadbe kao one u Srbiji ne postoje nigde u svetu. I sviđale vam se ili ne, uživali na njima ili ne, sigurno ste makar jednom u životu bili na tradicionalnoj srpkoj svadbi sa 300 i više zvanica. A koliko sela, toliko običaja.

Klasična srpska  svadba  najčešće sadrži ove običaje.

Otkup mlade

Najčešće mladin brat prodaje, a dever kupuje devojku. Kažu da su ranije pri ovom običaju sevale varnice, jer je bratu obično malo što dever nudi , dok deveru bude puno ono što brat traži. Ipak, danas, ovaj običaj je uvek predmet šale i u gradskim sredinama, ali se često primenjuje.

Kako mlada dolazi u novu kuću, mladoženjina porodica joj kupuje sve potrebno za venčanje – venčanicu svekrva, prsten, cipele, tašnu, veo i rukavice kupuje dever, starojko kupuje burmu mladi, a kum burmu mladoženji.

Redosled svatova

Kada se proveseli i kada dođe vreme za polazak na venčanje, svatovi kreću po redosledu. Prvi kreće vojvoda koji nosi barjak, pa kum i mladoženja, dever sa mladom, starojko, a onda ostali. Kada se završi venčanje, mlada baca bidermajer. Posle venčanja mlada prelazi u kola kod kuma i mladoženje.

Posle venčanja

Vojvoda posle venčanja prvi dolazi mladoženjinoj kući. Tu zatvara sve prolaze i ostavlja samo jedan preko koga stavlja korito s vodom. Svi svatovi tuda moraju da prođu i da ubaciti sitne pare u korito poželevši tako mladencima da uvek imaju mnogo para.

Bacanje sita

Mlada prvo baca sito na krov kuće. Ako sito ostane na krovu – dobro je, onda će i mlada zauvek ostati u toj kući. Ako sito padne s krova, onda mlada to isto sito izgazi.

Nakonče

Pre nego što uđe u kuću, mlada uzima nakonče u naručje i okreće ga tri puta ukrug. Nakonče je najmlađe dete iz mladoženjine rodbine, a mlada ga okreće kako bi ona i mladoženja imali puno lepe i zdrave dece.

Po tradiciji, pored mladenaca učešće u svadbi moraju imati kumovi, dever, stari svat i barjaktar.

Dever preuzima nevestu u ime svog brata i svih svatova s mladoženjine strane. Od trenutka kad je preuzme od njenog brata pa do samog čina venčanja, dever čuva mladu. Kad mladoženja ima više braće, ulogu devera ima najstariji od neoženjene braće.

Bez kumova, svedoka na venčanju, ne ide. Po jedan svedok ide i s mladine i s mladoženjine strane. Kumovi su vam najbolji prijatelji, ali, po tradiciji, to su i neka stara kumstva. I, znate kako se kaže: „Bog na nebu, kum na zemlji“.

Stari svat je obično najstariji neoženjeni član iz mladoženjine familije i on je pored kumova svedok na crkvenom venčanju. Uloge starog svata različite su od mesta do mesta, negde se stari svat bira reda radi, a negde je domaćin svim svatovima.

Barjaktar je rođak ili drug mladoženje i u svadbenoj povorci je među prvima da bi barjakom pokazao od kog je „roda“ mladoženja.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *