MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! Srećan Božić!

07.01.2024. | Uncategorized

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista uz tradicionalni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi“.
DAN SREĆE I BLAGOSTANJA: Ova svetkovina kod Srba se slavi tri dana. Tada se obavezno okuplja cela porodica i obilaze najbliži rođaci
MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE RODI!Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. U našem narodu to se vezuje za najlepše verske običaje i obrede koji su se održali i danas, mada delimično promenjeni. Ovom praznovanju posvećena su tri crvena slova u crkvenom kalendaru, pa i četvrti dan – Badnji dan. Velikom prazniku prethodi i velika priprema, oličena u četrdesetodnevnom božićnom postu.ČesnicaSmatra se izuzetno važnim obrednim kolačem. Rano ujutro na Božić domaćica zamesi testo, od kojeg peče pogaču koja se zove česnica. U nju se stavlja metalni novčić, a odozgo se bode grančicom badnjaka. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto, na koji je već postavljen božićni ručak. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, prema narodnom verovanju, biće srećan cele godine. Kad završe s lomljenjem česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.Božić

Rano ujutru 7. januara ukućani oblače svečanu odeću i odlaze u crkvu na božićnu liturgiju. Jedni druge pozdravljaju govoreći: „Hristos se rodi“, a odgovaraju sa: „Vaistinu se rodi“.

Položajnik

Položajnikom se naziva onaj koji na Božić prvi uđe u kuću,  obično je to muškarac ili dečak. On čestita domaćinima Božić i poželi ukućanima dobro zdravlje i uspešnu godinu. Položajnik simbolički predstavlja mudrace koji su pratili zvezdu sa istoka i novorođenom Hristu došli na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži položajnika i daruje ga prikladnim poklonom jer na Božić, i za celu narednu godinu, donosi sreću u kuću.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *