Kragujevčanka Marija Rakočević pobednica ovogodišnjeg Hartefaktovog konkursa

29.12.2023. | Uncategorized

Kragujevčanka Marija Rakočević pobednica je ovogodišnjeg konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst, koji organizuje Hartefakt. Ona je nagradu dobila za komad „Žena veže rep”.

Žiri je radio u sastavu: Dubravka Vrgoč, predsednica, Molina Udovički Fotez i Biljana Srbljanović, članice.

– Ono što izdvaja dramski tekst „Žena veže rep” nije samo tema diskriminacije i nasilje nad ženama u savremenom svetu već i njegova otvorena dramska forma koja dozvoljava najrazličitija scenska čitanja i učitavanja, stoji, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Učešće na konkurusu, kao i do sada, bilo je anonimno i pod šiframa. Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja bili su umetnička vrednost i društvena angažovanost.

Hartefaktov konkurs je do sada prepoznao brojne autore čiji su pobednički tekstovi ostvarili veliki uspeh na pozorišnim scenama: „Radnici umiru pevajući” Olge Dimitrijević, „Prst” Doruntine Bashe, „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva” Vesne Perić, „Probudi me kada završim” Mirze Skenderagića, „Ovaj će biti drugačiji” Staše Bajac, „Muškatle mogu preživeti sve” Ive Brdar, „Poslednji afterparti” Dina Pešuta, „Bordel Eden” Benjamina Bajramovića, „Prozor” Katarine Nikolić, „Otkup mlijeka” Davora Špišića…

Svečana dodela nagrada biće upriličena u januaru, kada je planirano scensko čitanje i razgovor sa pobednicom konkursa.

Marija Rakočević rođena je 1986. godine u Kragujevcu. Glumom je počela da se bavi kao član Akademskog pozorišta SKC-a u Kragujevcu. Diplomirala je glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u klasi profesora Božidara Dimitrijevića.

Članica je ansambla Knjaževsko-srpskog teatra, a igrala je u predstavama „Hotel Slobodan promet”, „Miloš Veliki”, „Pinokio”, „Seobe”, „Dvesta”, „Ko nema u vugla, gugla”, „Briši od svoje žene”, „Generali ili srodstvo po oružju”, „Revizor”, „Bašta sljezove boje”, „Na rubu pameti”, „Ilda Geršner”.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *