Danas su Detinci, zašto se kaže da ovaj praznik zbližava porodicu

17.12.2023. | Uncategorized

Vreme do Božića neko meri danima, neko sedmicama. U pravoslavlju, vreme se meri praznicima. Danas, u 3. nedelju pre dana rođenja sina božijeg, slave se Detinci.

U susret Božiću, vreme se broji praznicima koji se pamte čitavog života i prenose na sledeće generacije, podsećajući na reči Isusa Hrista – Zaista vam kažem: Koji ne primi Carstva Božijega kao dete, neće ući u njega.

Biti kao dete jeste povratak životu kao radosti i životu kao slobodi, što je i sama suština praznika koji najavljuju rođenje sina Božijeg.

Detinci, Materice i Oci, provode se u zajedništvu, uz okupljanje porodice.

Danas, na Detince, roditelji vezuju mališane, od, simbolično, onih u kolevci do još nevenčanih mladih, očekujući dar za odrešenje.

Sledeće nedelje u ulozi darodavca su majke, poslednje nedelje pred Božić, poklone dele očevi.

Međusobnim vezivanjem i odrešenjem, ukazuje se da se treba radovati i kada darujemo druge, da davanje znači dobijanje, da milosrđe znači ljubav prema bližnjem, da praštanje i pokajanje jesu vrline.

I sve to kroz igru i vesele porodične praznike. Svakog od ovih praznika, priprema se svečani ručak na kojem se okupi cela porodica.

I podsetimo, sutra se potapa božićnja pšenica u vodu, na Nikoljdan seje, kako bi dovoljno porasla do praznika rođenja Sina Božijeg.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *