Povećajte nivo hormona sreće na prirodan način

10.12.2023. | Uncategorized

Ako se pitate kako da ga povećatehormon sreće , postoji nekoliko jednostavnih saveta.

Svaki put kada radimo nešto prijatno, kao što je dobar obrok, seks ili trčanje, u našem mozgu se oslobađa malo dopamina. Ali, kada nam je nivo dopamina nizak, osećaćemo se nemotivisano, apatično, bezvoljno i bez koncentracije.

Nizak nivo hormonasreće je takođe povezan sa nekoliko medicinskih stanja kao što su depresija, zavisnost,   a simptomi koji ukazuju na to da ne lučimo dovoljno ovog hormona mogu biti nizak libido, ukočenost mišića, nesanica, nedostatak motivacije, umor, dekoncentracija, apatija i tromost.

Nivo dopamina možete povećati i prirodnim putem na više načina.

Naspavaj se

Dovoljna količina sna svake noći neophodna je za očuvanje zdravlja. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju odraslima da spavaju u proseku sedam ili više sati svake noći.

Kada ne spavate dovoljno, dopaminski receptori u vašem telu mogu negativno uticati na vas. Istraživanja su povezala nedostatak sna sa supresijom nekih dopaminskih receptora u telu.

Slušajte muziku

Napravite listu za reprodukciju svoje omiljene muzike i slušajte je kada se osećate bezvoljno, nemotivisano ili imate druge simptome koji ukazuju na nizak nivo dopamina.

Naučno je dokazano da slušanje muzike u kojoj uživate može dovesti do oslobađanja dopamina u mozgu.

Hranite se zdravo

Zdrava ishrana ima nekoliko prednosti za vaše telo i um, a povećanje nivoa dopamina je jedna od njih. Namirnice bogate tirozinom kao što su bademi, riba, jaja i piletina su posebno dobre za podizanje nivoa dopamina.

Tirozin je aminokiselina koju telo proizvodi prirodno. Dopamin se proizvodi iz ove aminokiseline i može se naći u hrani bogatoj proteinima.

Hrana koja sadrži prirodne probiotike kao što su jogurt i kefir takođe može povećati proizvodnju dopamina. Iako pića na bazi kafe takođe povećavaju dopamin, važno je da se ne razvije zavisnost od kofeina.

Redovno vežbajte

Dokazano je da je redovno vežbanje veoma važno za zdravlje našeg mozga. Kad god vežbamo, naš mozak oslobađa malo dopamina.

Iako je potrebno više istraživanja o tačnom mehanizmu koji podstiče mozak da proizvodi dopamin kada vežbamo, verovatno ste upoznati sa dobrim osećajem koji imate nakon vežbanja.

Smanjite unos prerađenih šećera

Konzumiranje prerađenih šećera poput slatkiša i sode može povećati nivo dopamina, ali samo privremeno i veštački.

Kao i alkohol i droge, šećer povećava dopamin, a istovremeno utiče na brzinu kojom ga vaše telo prirodno proizvodi.

Uklonite stresore iz svog života

Stres prethodi mnogim zdravstvenim stanjima i takođe prouzrokuje nizak nivo dopamina. Ne možemo uvek da kontrolišemo sve što donosi stres u naše živote, ali možemo eliminisati stresore nad kojima imamo određenu kontrolu.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *