Danas je praznik : Sveti Vrači Damjan i Kozma

14.11.2023. | Uncategorized

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Sveti Vrači – Kozma i Damjan. Prema hrišćanskom verovanju, oni su bili braća, vračevi, lekari, koji su svoj dar za isceljenje dobili od Boga.

Mnoge porodice obeležavaju ovaj praznik kao svoju porodičnu slavu, a posebno lekari, zato što se sveci smatraju zaštitnicima lekarske profesije.

Pravoslavni spisi navode da su Sveti Kozma i Damjan rođeni u starom Rimu, rođena braća vaspitana u hrišćanskoj veri.

Živeli su u selu kod Rima, pomagali su siromašnima i bolesnima, ljudima i životinjama. Time su širili hrišćanstvo, jer su zauzvrat samo tražili da ljudi veruju u Hrista.

Rimski car Karin, doznavši o radu iscelitelja, poslao je vojnike da ih uhvate. Dok su bili u zatočeništvu izlečili su i samog rimskog cara, nakon čega su pušteni na slobodu.

O njihovoj odlučnosti da svoje isceliteljske usluge ne naplaćuju, govori zapis u kome se Kozma istinski naljutio na Damjana, jer je od jedne žene uzeo tri jaja nakon što ju je izlečio, ne znajući da je Damjan to uradio jer ga je žena zaklela.

Kozma je naredio da ga zbog toga nakon smrti ne sahrane pored brata. Ipak, nakon njihove smrti bili su zajedno sahranjeni u mestu Feremanu.

Njihove mošti se nalaze u manastiru Sopoćani, veruje se da i danas njihove mošti isceluju bolesne.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *