ŠUMADIJA POZNATA PO GLJIVAMA :Od 33 najređe gljive u Evropi, 11 raste u samom srcu Srbije

12.11.2023. | Ekonomija

Kragujevački gljivari pronalaze i pečurke koje nemaju ime u narodu jer su retke i nepoznate

Od 33 najređe gljive u Evropi, 11 raste u srcu Šumadije na području grada Kragujevca. Mnoge su otkrivene zaslugom agilnih članova Gljivarskog društva „Šumadija“, koji vode računa o zaštiti ugroženih i retkih vrsta pečuraka u Srbiji, ali i u saradnji s kragujevačkim Prirodno-matematičkim fakultetom i drugim institucijama učestvuju u proučavanju gljiva kao prirodnog izvora hrane, ali  i o opasnosti od otrovnih pečuraka.

Na 23. redovnoj godišnjoj izložbi kragujevačkog gljivarskog društva izložene su 224 vrste pečuraka. Ima tu retkih i malo poznatih gljiva, kao što je bovista paludosa, koju je na Kopaoniku pronašao Zvezdan Mitrović, predsednik Gljivarskog društva „Šumadija“. Ona je toliko retka i kod nas nepoznata da i nema ime poznato u narodu, već samo latinsko. Kontinentalni raritet je i urnula mediteranea. To je tipično mediteranska gljiva, ali ju je Nenad Milosavljević, predsednik Upravnog odbora Gljivarskog društva „Šumadija“ pronašao na Žeželju, visokom 481 metar, četiri-pet kilometara udaljenom od centra Kragujevca.

– Ipak, u Šumadiji su najpopularniji i najrasprostranjeniji vrganj i lisičarka, zatim, sunčanica, rujnica ali imamo i retke vrste, kao što su kovrdžava kokica, jelova brada – ističe Milosavljević.

Pa preslice i rudnjače, štitarke, sunčice i sunčanice. Raritet izložbe je gljiva amanita pini (raste ispod bora) koja je toliko retka da i nema narodno ime i čija je upotrebljivost za sada – nepoznata.

Posebno su izdvojene i prikazane otvrovne, jestive i zaštićene gljive Šumadije, u kojoj je do sada evidentirano preko 1.000 vrsta gljiva i na čijem području je od 33 najređe vrste u Evropi evidentirano čak 11 izuzetno retkih vrsta gljiva.

On dodaje i da njihovo društvo sarađuje i sa gljivarima iz drugih krajeva Srbije i da rado obilaze i druge predele, ne samo Šumadiju.

Kao i svake godine šumadijski gljivari spremili su i švedski sto sa pitama, kiflicama, pecivom od pečuraka. Tu su i čuveni namazi od tartufa (beli i crni) i gljive, onako – na čačkalicu.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *