VELIKA SVETINJA OTKOPANA KOD KRAGUJEVCA POSLE 5 VEKOVA: Bila je SAKRIVENA ispod zemlje, a evo šta je KRILA

08.10.2023. | Uncategorized

Meštani sela u Šumadiji otkopali veliku svetinju kod Kragujevca posle pet vekova

Veliku svetinju  koja se pet vekova nalazila ispod zemlje, pronašli su meštani sela u srcu Šumadije.

– Ovu svetinju sagradio je Radič Postupović pred sam Kosovski boj, odakle se vojska pričestila i krenula u rat. Zbog toga su bili dobri borci i Turci su, znajući to, srušili hram, a monasi su se povukli u sadašnji manastir Vraćevšnicu kod Gornjeg Milanovca. Petsto godina je ova svetinja čamila pod zemljom i pričalo se da na tom mestu postoji manastir koji su zvali „Crkvine“ – kazao je za RINU, Goran Milić meštanin ovog sela.

Sa dolaskom novih tehnologija, na inicijativu meštana i u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, ovo arheološko nalazište je pronađeno.

– Članovi porodice Pljakić su zajedno sa institucijama iz Kragujevca pronašli lokalitet ove crkve, a sami radovi na iskopavanju zidina trajali su oko dve godine. Jednom prilikom nas je posetio i vladnika Jovan, rekavši da je ovo „srpska Meka“, s obzirom da je nakon burne istorije na ovim prostorima nešto pronadjeno posle pet vekova, i da se istina ne može sakriti – rekao je Goran.

On tvrdi da ima još novih saznanja o ktitoru svetinje u koju ponovo dolazi verni narod.

– U to vreme Srbi su bili plemići i Radič Postupović bio je na dvoru Cara Lazara zajedno sa Stefanom Despotom, gde su se zajedno igrali kao deca, dok je njegov otac učestvovao u boju na Kosovu.

Nakon ovog neobičnog arheološkog otkrića, meštani ističu da im je sada konačno jasno, zašto se ovo mesto od kad znaju za sebe zove Crkvište, a na ovom mestu decenijama se organizuje posebna svetkovina.

Glas Kragujevca

pročitajte reklame, reklame

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *