Lekoviti melemi manastira Drače.

05.10.2023. | Uncategorized

Manastir Drača pripada Eparhiji sumadijskoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi  se desetak kilometara zapadno do Kragujevca,u kotlini Dračke reke, na padinima brda Rujevice. U posed manastira se nalazi šuma koja se prostire na 150 hektara, livade 10ha , a pod njivama je 20ha. Crvka manastira je posvećena prenosu moštiju Svetog Nikolaja. Kompleks manastira je proglasen za spomenik kulture od velikog značaja.

Živopis potiče iz 1735. godine, dobro je očuvan i smatra se jednim od najboljih u ovom kraju. Ikonostas je sa početka XlX veka i sastoji se od 36 ikona. Konaci su sagrađeni u XlX veku u narodnom stilu i u njima se nalaze manastirski arhiv i biblioteka. U vreme Kočine krajine u njemu je boravio i Koča Anđelković pa je kao steciđte ustanika manastir teško stradao.

Manastir je poznat po brojnim lekovitim melemima. U manastiru se može kupiti veliki broj lekovitih melema za razlicite kozne bolesti koje su prirodni produkt samoh manastira-. Meleme izradjuju monahinje manastira Drače i spadaju u vrlo lekova sredstva. Kod možete kupiti meleme za hemoroide,opekotine,psorijazu,kožne bolesti,melem od kestena za prosirene vene,melem od gaveza  protiv bolova. i jos pregšt drugih melema.Što se tiče lekovitog bilja, veću količinu sami uzgajamo u krugu manastira. Manastir poseduje sopstvenu botaničkoj baštu u kojoj uzgajaju  matičnjak, neven, ruzmarin, žalfija, kamilica, nana, kantarion, majčina dušica, bokvica…  Ostale potrebne biljke berupo netaknutim proplancima planine Rujevice, u čijim nedrima se i ugnezdio sam manastir.

Manastir Drača – najbitnije informacije

Za manastir Draču postoji verovanje da je prvobitno izgrađen na pšeničištu pa je zatim materijal prenet u Draču i tu je završena crkva.Vodi se kao spomenik kulture od velikog značaja i posvećen je svetom Nikolaju.

Istorija manastira Drača
Ako se može voditi natpisom iznad crkvenih vrata, podigao ga je Staniša Marković Mlatiša 1734. godine. U 19. veku manastir je obnovljen od strane Tome Vučića koji je dogradio kulu-zvonaru sa zapadne strane građevine. Od osnovanja do 1958. godine Drača je bio muški manastir kada je upravu preuzela igumanija Jelena Jokić i tada postaje ženski. U dvorištu manastira je sahranjen Jovan Dimitrijević Dobrača, komandant srpske vojske u bici na Ljubiću.

Izgled zgrade je inspirisan moravskom arhitekturom. U centralnom delu se nalazi osmostrana kupola a sa svih strana crkva je oivičena kockama kamena peščara. U prizemnom delu je trem sa velikim otvorima u lučnom obliku a na spratu se nalazi prostor za zvona. Živopis ovog manastira spada u jedan od najočuvanijih i najvrednijih u zemlji. Crkva je oslikana 1735. godine a freske dolaze iz prve polovine 18. veka i delo su slikara iz Moskopolja.

Značaj manastira
Očuvanost unutrašnjeg dela crkve predstavlja pravu retkost za verska obeležja ovog doba i stoga se čini sve kako bi bila sačuvana. Ikone, freske i ručni radovi iz 18. veka obogaćeni detaljima koja zahtevaju oštro oko zaista dokazuju kolika posvećenost i pažnja se pridavala religiji. Iako je vreme učinilo svoje pa su zidovi oštećeni od čađi to na neki način dodatno naglašava njihovu lepotu i daje na poštovanje što i dalje postoje posle toliko vekova.
Kako doći do manastira Drača
Kako se manastir ne nalazi u blizini centra do njega se najbrže može doći iz centra grada taksi ili autobuskim linijama:
  • Autobuska linija: 15
Auror: Glas Kragujevca
pročitajte naše reklame mogu Vam biti korisne

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *