Oplenačka berba grožđa – Topola 2023god.

22.09.2023. | Ekonomija

Oplenačka berba Topola, od 06.10. do 08.10.2023 godine od 9h.

OPLENAČKA BERBA
ORAŠAC – ARANĐELOVAC – PEĆINA RISOVAČA – OPLENAC – TOPOLA

07.10.2023.

Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Od 1962. godine, u Topoli se svakog oktobra održava privredno – turistička manifestacija Oplenačka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa.

Hotel Oplenac vas poziva da posetite trodnevni festival vina i grožđa u Karađorđevoj prestonici 7.,08. i 09. oktobra

Oplenačka berba je tradicionalna manifestacija koja se održava u Topoli, već više od pet decenija i posvećena je vinu i grožđu. Tokom tri dana, koliko traje manifestacija, na etno štandovima je izloženo voće, grožđe, vino i rakija, a bogato kulturno nasleđe ovog kraja možete upoznati i kroz izložbu starih zanata i rukotvorina.

Uporedo sa Oplenačkom berbom održava se i manifestacija koja pomaže da se očuvaju tradicija i običaji srpskog naroda, a to je Sabor narodnog stvaralaštva. Na saboru nastupaju folklorne i pevačke grupe, koje izvode pesme i igre iz svog kraja. Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole, sastavljena od svih učesnika koji posetiocima dele voće, a koju predvode dva konjanika.

Ne propustite priliku da posetite i Oplenac i upoznate se zaostavštinom naših kraljeva.

Na Oplencu se nalazi kompleks kraljevske porodice Karađorđević, u čijem su sastavu mauzolej (crkva Svetog Đorđa), kuća kralja Petra (danas muzej), vila kralja Petra, vila kraljice Marije, kraljevski podrum vina. Pored ovoga, kralj Aleksandar I je sagradio i hotel Oplenac, koji će vas rado ugostiti u svom prijatnom ambijentu.

Oplenačka berba svrstana među pet najznačajnijih i najbrojnijih manifestacija u Srbiji.

Vašar u Topoli

Oplenačku berbu Šumadinci najjednostavnije zovu „Vašar u Topoli“ i upravo je ovaj vašar postao glavno oboležje opštine i jedan od najposećenijih događaja u ovom delu Srbije. Bogata srpska istorija je velikim delom ispisana u ovim krajevima, a održavanje vašara potiče još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Topola se spominje u mnogim narodnim pesmama, a najčuvenija je ona Obraše se vinogradi dole kraj Topole, koja je i postala obeležje Oplenačke berbe. O vašaru u Topoli je i naš poznati pesnik Dobrica Erić napisao pesmu, oduševljen onim što se ovde može videti. Da Topola nije još samo jedan običan vašar dokazuje činjenica da su tri dana održavanja manifestacije upotpunjena i mnogim kulturnim dešavanjima za sve generacije. Organizuju se mnoge kulturne izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata.

Poštovani, pročitajte reklame mogu Vam biti korisne.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *