Manastir Manasija – Zadužbina despota Stefana Lazarevića

18.09.2023. | Kultura

Manastir Manasija ili Resava je podignut u XV veku na teritoriji Pomoravskog okruga, preciznije u Despotovcu. Pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve. Manastir Manasija pripada najznačajnijim spomenicima srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija je građevina Moravske škole.

Moravskoj školi pripadaju i manastiri: Ravanica, Ljubostinja i Kalenić.

Istorija manastira Manasija

Manasiju je podigao despot Stefan Lazarević, poznat još i kao Visoki Stefan. Mnogi smatraju da se njegove mošti danas nalaze u ovom manastiru, tačnije u južnom delu manastirske crkve ispod bele mermerne ploče. Izgradnja manastira je započeta 1407. godine, a završena je 1418. godine. Manastirska crkva je posvećena Svetoj Trojici, a osveštena je na praznik Svetog Duha. Osveštenju su prisustvovali Patrijarh srpski Kirilo I, igumani, vlastela sabor srpskih prvosveštenika. Ove podatke je ostavio Konstantin Filozof, Despotov savremenik i biograf.

Veoma brzo nakon izgradnje Manasije, manastir je postao kulturni centar despotovine zbog toga što je Konstantin Filozof doveo učene monahe.

Resavska škola koja je radila u okviru manastira Manasije, je bila radionica sa učenim monasima piscima, prevodiocima, prepisivačima i književnicima. Oni su prevodili i ukrašavali knjige i rukopise, bili izvor mnogih pisanih dela i tako dalje. Zbog toga je manastir predstavljao simbol duhovnosti i prosvećenosti tokom narednih vekova. Po pravilima ove škole se radilo i u crkvi Pećkoj patrijaršiji i manastirima Hilandaru, Dečanima i Ljubostinji. Vremenom se uticaj Resavske škole proširio i na druge države kao što su Makedonija, Bugarska, Rumunija i Rusija.

Arhitektura i izgled manastira

Sam manastir i celo njegovo područje je okruženo visokim bedemima, koji su imali odbrambenu ulogu. To je činilo jedanaest kula od kojih se isticala donžon ili Despotova kula i u nju se jedino ne može ući sa bedema. Razmaci između kula su bili veći na istočnoj, a manji na zapadnoj strani. One su se razlikovale samo u osnovi. Neke su u obliku šestougaonika, a neke imaju četvorougaonu osnovu. Na udaljenosti od 2m od bedema je podignut još jedan zid kao dvostepena odbrana. Kasnije je izgrađena Smederevska tvrđava na isti taj način. Kao najvažniji objekat manastirskog kompleksa smatra se crkva Svete Trojice. Ona spada u najlepše crkve moravskog stila.

Postojao je rov, koji je vodio do Malog grada. Preko rova se nalazio most, koji je vodio put ka prvoj kapiji u spoljnom odbrambenom zidu, a odatle do druge kapije, kako bi se stiglo do dvorišta. Postojala je i dvojna mašikula iznad kapije.

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *